OTKRIJTE NEPOZNATO!
Istraživači, naučnici, inovatori, - trebamo Vas opet! Evropska noć istraživača BiH 2016 je opet sa vama. Mi smo najzabavnija promocija nauke i razlog za malo drugačiji izlazak u petak 30.09.2015. godine!

Pozivamo sve zainteresovane institucije, firme, udruženja, organizacije i pojedince da se prijave za učešće na najvećoj naučno zabavnoj manifestaciji u Bosni i Hercegovini i pokažu i ilustruju javnosti, prisutnost i važnost inovacija i istraživanja u svakdnevno životu.

Ovo je vaša prilika da se predstavite javnosti a oni da se bolje upoznaju sa naukom kroz interakciju sa vama. Da ovo jedno veče ispunimo interesantnim, zanimljivim i korisnim sadržajem, da svi na dan postanemo naučnici i da zajedno, inspirišemo mlade ljude da možda njihov izbor bude karijera naučnika ili istraživača! Iskreno se nadamo da ćete nam se pridružiti i na taj način biti u mogućnosti da pokažete rezultate vaših naučnih radova otkrijete fantastične pojave, izume, akcije i reakcije, te da nam pored naučnih dostignuća i eksperimenata koja rade za dobrobit čovječanstva, ukažete i na sve one opasnosti koje mi kao ljudska bića stvaramo kroz nauku ili pokušavamo da spriječimo kroz naučna istraživanja.

Noć istraživača se od 2005. godine organizuje svakog posljednjeg petka u mjesecu septembru, pod pokroviteljstvom H2020 programa Evropske unije, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača kod mladih, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako 2012. godine održana u oko 350 gradova u 32 evropske države, kada je i BiH po prvi put dobila priliku da organizuje ovaj interesantan događaj.

Učesnici će moći da se predstave kroz sledeće aktivnosti:

  • Edukativni/EU info kutak – predstavljanje programa školovanja obrazovnih institucija u zemlji i inostranstvu; igre i kvizovi na temu Evropska Unija;
  • Interesantna stručna predavanja i debate – priča o nauci, istraživanju, iskustvima, diskusije na aktuelne teme u nauci.
  • Veliki naučnici – predstavljanje praktičnih projekata pojedinaca koji se bave naučno-istraživačkim radom; predavanja na stručne teme;
  • Takmičenje srednjoškolskih timova – predstavljanje eksperimena, i naučno istraživačkih radova.
  • Sajam nauke – predstavljanje institucija, firmi, škola, fakulteta, nevladinih organizacija koje žele da promovišu svoj rad i djelatnost kroz prikazivanje praktičnih postavki.

Detaljnije informacije o pojedinim aktivnostima nalaze se na www.nocistrazivaca.ba

Konkurs je otvoren do 20. septembra 2016. godine, a najzanimljivije, najedukativnije i inovativne prezentacije biće predstavljene na jubilarnoj petoj Noći istraživača koja će se održati u petak, 30.09. u Banjaluci, Sarajevu, Bjeljini, Mostaru i Goraždu od 17:00 do 23:00 časa.

Svi zainteresovani mogu konkurisati za učešće u Noći istraživača popunjavanjem odgovarajućeg formulara (Banja Luka ili Sarajevo) koji se nalazi na stranici Registracija učesnika, a za sve dodatne informacije obratite se na mejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..